top of page

5 gode råd til den første tid efter hjemsendelse, når du har været udstationeret

Opdateret: 19. mar. 2021


Det er snart sæson for hjemstationeringer, og for mange udstationerede familier er det at vende hjem til Danmark efter år med udstationering ofte forbundet med blandede følelser.
Gør hjemsendelsen vellykket

Udstationeringen er afsluttet og hjemrejsen er begyndelsen på den sidste del af rejsen, der i sin tid begyndte med et ja til et internationalt eventyr.

Men præcis som i eventyret, skal man nogle gange så grueligt meget svært igennem for at overvinde udfordringerne.


Fuld af sejrsbegejstring drager mange familier hjem med følelsen af, at nu nærmer vi os eventyrets lykkelige afslutning. Nu kommer belønningen for modet og vedholdenheden, da det blev svært at være ude.

Rejsen hjem forløser de forudgående prøvelser, og derfor er forventningerne ofte meget høje når familien vender hjem.
Alger i andedammen

Så står I der – hjemme igen. I dejlige Danmark, tilbage i andedammen, tæt på familie og venner, der alle er glade for at se jer.

De er lykkelige for, at I er kommet tæt på igen, så det er meget nemmere at ses ofte og lave søndagsmiddage og improviserede udflugter.

Men de gode intentioner slår sig ofte på hverdagens skarpe kanter, og overskud og improvisation er for de fleste danske familier mere ønsketænkning end reel livsstil. Kontrasten til expat livet bliver tydelig, når hverdagen melder sin ankomst.


Pludselig opleves det at komme hjem måske ikke som kronen på værket, og livet i andedammen er ikke helt så idyllisk, som da I så på det udefra. 

5 fokuspunkter til den første tid i Danmark efter udstationering:

  • Afstem familiens forventninger til hjemvendelsen og tal om at det kan tage tid at føle sig hjemme i sit oprindelige hjemland.


  • Tal ud fra hvem I er nu og ikke hvem I var da i drog ud – tiden og oplevelserne har udviklet jer.


  • Afhængig af alder er det for børn og unge i særdeleshed forbundet med savn til det liv og de venner de forlader, der fylder når familien flytter hjem igen.


  • Tal meget om de gode ting ved jeres expat liv i hjemmet og hjælp familiens børn og unge med at holde lidt igen med idylliseringen af deres tidligere liv når de er i skole.


  • Forvent at det kan tage op til et år at re-integrere sig i det danske samfund. 


Kunne du tænke dig at få endnu flere tips til, hvordan I bedst håndterer tiden før, under eller efter jeres udstationering?

Følg med på vores officielle Facebookside her, hvor vi deler ud af vores viden og inspirerer expats i Danmark og udlandet.


Du kan læse alt om, hvilken rådgivning vi tilbyder udstationerede familier her.


KaffesnakNanna Hauch
00:00 / 27:38
bottom of page